you can find this page online at www.vormgevinginhout.nl/index.html
skip to content

Vormgeving in Hout, de plek waar houtbewerkers de vormgeving in hout onder de aandacht brengen en het gebruik van duurzame en milieuvriendelijke afwerking promoten.


MAARTEN SCHOUTEN WINT AANMOEDIGINGSPRIJS 2023

Stichting Vormgeving in Hout gaat voor een duurzame toekomst.

Waar veel houtbewerkers tegen aan lopen is een ondoorzichtige houthandel, vooral van tropisch hout, en het vele gebruik van giftige chemicaliën in de afwerking. Daarom heeft een aantal vormgevers in hout de krachten gebundeld en tentoonstellingen georganiseerd en boeken uitgegeven. Voor de promotie van meer hoogwaardig gebruik van hout uit de regio, het zelf maken en een milieuvriendelijke afwerking. 

We hebben nu voor de tweede keer een aanmoedigingsprijs voor een afgestudeerde van het HMC. De jury bestond dit jaar uit oud-student Maartje van Deursen, oud-student Kees Dekkers en ikzelf.

We hebben veel mooi, divers en vernieuwend werk gezien. Opvallend veel aandacht voor de herkomst van grondstoffen. Dat spreekt ons aan. Veel werk voldeed aan de criteria van hout uit de regio, milieuvriendelijk afgewerkt en zelf gemaakt. Maar we hebben maar één aanmoedigingsprijs te vergeven. We hebben geprobeerd verder in een duurzame toekomst te kijken.

Om als meubelmaker onsterfelijk te worden, heb je niet alleen vakmanschap en creativiteit nodig. Je moet een eigen handschrift ontwikkelen. Dan moet je meer doen dan je laten inspireren door boeken of internet. Doe dan iets wat je niet van anderen hebt geleerd. Bedenk je eigen manier, kies zelf je gereedschap. Kijk dan bijvoorbeeld naar de bomen om je heen, want die zijn allemaal uniek en bieden unieke mogelijkheden. Laat dan de intelligente eenvoud vanuit je tenen omhoog komen.

Deze aanmoediging is voor iedereen bedoeld, maar de prijs gaat naar Maarten Schouten…
Beste boom afbeelding
Beste boom afbeelding
back to top